بررسی تفاوت بین چمن طبیعی و مصنوعی از چند زاویه مورد توجه است خصوصا اینکه برای چمن مصنوعی نسبت به چمن طبیعی دامنه کاربرد وسیع تری قائل هستیم.
چمن مصنوعی مانند چمن طبیعی نیاز به مراقبتهای حین کاشت و بعد از سر برآوردن از خاک ندارد. نیاز به آبیاری و چمنزنی ندارد و نیاز به آب و هوای خاصی برای رشد و سبز ماندن هم ندارد.
علاوه بر کاربرد، عوامل طبیعی مثل نوع خاک زمین و آب و هوا، عامل انسانی مثل وجود یا عدم وجود نیرویی که به چمن رسیدگی کند و عوامل دیگر مثل قیمت هم در بررسی تفاوت بین این دو چمن قابل بحث است.
اما پیش از هر چیز سادهترین تفاوتی که در نظر میآید در خود واژهها قابل بحث است؛ طبیعی بودن و سر از زمین برآوردن یا مصنوعی بودن و از کارخانه بیرون آمدن. در عین حال برای همه خوشایند است که روی فرش طبیعی از چمن راه بروند یا دراز بکشند، فوتبال بازی کنند و در مناظر جلو خانهشان هم چمن طبیعی داشته باشند.
شاید هم در رویای خیلی از ما ایستادن پشت ماشین چمن زنی و رسیدگی به چمنهای حیاطمان در روزهای تعطیل یک تفریح خوشایند باشد. اما آیا این امکان برای همه فراهم است؟ آیا همه شرایط آب و هوایی مناسب برای پرورش چمن طبیعی را دارند؟
آیا اگر لازم است که قسمتی از طراحی داخلی شرکت یا محیط کارمان را با چمن بپوشانیم امکان کاشت چمن طبیعی را داریم؟ آیا اگر زمین سرپوشیدهای برای فوتبال داریم میشود در آن از چمن طبیعی مراقبت کرد؟
تمام این ها سوالاتی است که پاسخ به آن تفاوت چمن مصنوعی و طبیعی را برایمان آشکار میکند. چرا که بخش مهمی از این تفاوت علاوه بر اینکه در ساختار طبیعی و مصنوعی آنها است، به کاربرد آنها مربوط میشود.
چمن مصنوعی و نقش آن در ذخیره منابع آب
شاید مهمترین عاملی که در کانادا و آمریکا سالها پیش به آن توجه شده و امروزه بیش از هر زمان دیگری لازم است در ایران هم رعایت شود بحث میزان مصرف آب در نگهداری و رشد چمن طبیعی است.
پیشرفت علم و تکنولوژی تنها راهی است که میتواند سرمایههای محدود طبیعی را برای ما حفظ کند و تضمین کننده ادامه حیات بشر برای نسلهای آینده باشد. به همین دلیل است که شاید تا سالهای آینده باید با چمن طبیعی خداحافظی کرد و همه پوششهای سبز با ویژگیهای پوششی چمن طبیعی را به چمن مصنوعی سپرد.
در عین حال برآورد هزینهای نیز بخشی از تفاوت چمن طبیعی با چمن مصنوعی را آشکار میکند. در اینجا موضوع هزینههای کوتاه مدت و بلند مدت اهمیت پیدا میکند و صرفه اقتصادی چمن مصنوعی روی خود را نشان میدهد.
چرا که ماندگاری و ضمانت این چمنها از طرف شرکت سونار استار که تنها نماینده رسمی شرکت سی سی گراس در ایران است تا ۱۰ سال تضمین میشود و با یک حساب سرانگشتی متوجه صرفه اقتصادی آن در بلند مدت نسبت به هزینههای نگهداری چمن طبیعی میشوید.
علاوه بر این برای محلهای پر رفت و آمد مانند باغها و تالارها و رستورانها، محلهای بازی کودکان در مهدکودکها و سایر مکانهایی که اگر چمن طبیعی در آنها کاشته شود باید تابلو “ لطفا وارد چمن نشوید” هم نصب شود تنها راهی که هم صرفه اقتصادی دارد و هم باعث بهرهمندی تمام افراد از چمن میشود، نصب چمن مصنوعی و ماندگار کردن سبزی و سرزندگی برای آنها است.